Često pijemo ove čajeve, jer su jako zdravi, ali koji od njih je zdraviji?!

Već stoljećima koristimo razne čajeve, jer su najzdravije piće diljem svijeta. Jednostavan je i sigguran za borbu protiv raznih bolesti i poremećaja. Imamo razne čajeve, sa raznim ukusima i dejstvima. Međutim, mnogi ljudi su u nedoumici, koju vrstu čaja izabrati, koji je najbolji i najzdraviji po naš organizam.

Svi listići čajeva sadrže flavonoide u kojima se prirodno pojavljuju fitohemikalije koje imaju antioksidativna svojstva. Antioksidansi sprječavaju nastanak slobodnih radikala u vašem tijelu za koje se misli da su uzrok mnogih hroničnih bolesti. Zdravstvene prednosti povezane s pijenjem čaja su brojne.

Zasad znamo da redovita konzumacija čaja može sniziti krvni pritisak i LDL holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Također može smanjiti rizik od nastanka određenih vrsta raka (rektuma, debelog crijeva, kože) i smatra se kako pomože kod održanja dobrog zdravlja usne šupljine i kostiju. Čini se kako potiče zdravlje imunološkog sistema i sprječava prijevremeno starenje moždanih ćelija. Djeluje poprilično impresivno da sve te prednosti možete dobiti u jednoj šalici ovog napitka.

Prednosti crnog čaja
Brojna istraživanja su proučavala prednosti zelenog čaja. U odnosu na bogata antioksidativna svojstva, crni čaj se često uspoređuje sa zelenim čajem. Crni čaj je poznat kao prirodni napitak koji sprječava rast raka dojke, želuca i debelog crijeva. Ljubitelji crnog čaja to godinama tvrde, ali ipak se trebalo naučno dokazati. U posljednje vrijeme, naučnici su otkrili da tvar, koja se nalazi u crnom čaju, uistinu može zaustaviti rast malignih stanica u tijelu.

Crni čaj također pomaže kod sprječavanja srčanog udara i srčanih bolesti. Odličan je za reguliranje nivoa holesterola, smanjuje rizik začepljenja arterija te odlično djeluje za zdravlje krvnih žila. Crni čaj je izuzetan u borbi s virusima koji uzrokuju bolesti kao što su proljev, kožne infekcije, karijes, upala pluća i cistitis. Jedno istraživanje je pokazalo da dugotrajno konzumiranje crnog čaja može spriječiti nastanak dijabetesa.

Prednosti zelenog čaja
Zeleni čaj djeluje gotovo na isti način kao i crni čaj. Međutim, zeleni čaj je nešto uspješniji u borbi protiv bakterija i virusa koji uzrokuju infekcije u različitim dijelovima tijela. Zeleni čaj će biti odličan izbor ako se suočavate s problemima visokog holesterola.

Redovan unos zelenog čaja pomaže u smanjenju lošeg holesterola u tijelu te pomaže kod održavanja zdravlja srca. Istraživanja i eksperimenti su pokazali da zeleni čaj smanjuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa i to zahvaljujući polifenolima koji imaju antioksidativno djelovanje.

Crni čaj vs. zeleni čaj
Crni čaj je najpopularniji čaj u cijelom svijetu. On dolazi od biljke Camellia Senesis. Crni čaj se sastoji od mladih listova i pupoljaka biljke. Listovi i pupoljci prolaze kroz proces fermentacije nakon što se osuše. Crni čaj ima jak, gorak okus.

Zeleni čaj dolazi od iste biljke kao i crni čaj, Camellia Senesis. Jedina razlika je u tome da zeleni čaj ne prolazi kroz proces fermentacije. Umjesto toga, lišće i pupoljci se pare nakon što su osuše. Zeleni čaj ima nešto blaži okus.

Kada uspoređujemo ove dvije vrste čaja, glavna razlika je nivo kofeina. Kofein je jedna od tvari kojoj naučnicii posvećuju posebnu pažnju jer postoje mnoge nuspojave povezane s njim. Pa, govoreći o sadržaju kofeina u crnom i zelenom čaju, utvrđeno je da jedna šalica crnog čaja sadrži oko 40 – 42 mg kofeina, dok zeleni čaj, s druge strane, sadrži relativno nisku razinu kofeina. Jedna šalica zelenog čaja ima oko 20 – 22 mg kofeina.

Tokom konzumiranja kofeina putem bilo kojih od ove dvije vrste čajeva, može doći do brojnih nuspojava kao što su nemir, nesanica, glavobolja, često mokrenje, mučnina. Dakle, kako biste izbjegli ove nuspojave, trebate se upoznati sa svojim potrebama za kofeinom i u skladu s time ograničiti unos.

Sada je na vama je da odlučite. Prije odluke bi bilo najbolje da se upoznate sa svojim tijelom i potrebama. Također se posavjetujte sa stručnjakom kako biste znali koji čaj najbolje odgovara vašem tipu tijela, kao i pravu količinu koju ćete konzumirati.

centar-zdravlja.net / namirnice.ba

Related Post