Za dug i zdrav život pun energije i vitalnosti…

Posljednjih godina u trgovinama možemo naći “mali milion” različitih ulja, različitih vrsta, sastojaka i proizvođača. Ubjeđuju nas kako su to najzdravija ulja, avokado ulje, sezamovo ulje, kokosovo ulje, ulje od lješnjaka, badema, oraha, ulje od lana, ulje od čička i tako redom. Ima ih poprilično…

Umjesto što se dvoumimo, koje od gore navedenih ulja bi uzeli, izaberimo provjereno, izaberimo MASLINOVO ULJE. Koristi se već hiljadama godina, i svaka njegova kap, zlata je vrijedna. Ali naravno, nemojte da vas zeznu ni kaad je u pitanju maslinovo ulje, jer i tu imamo dosta plagijata.

Vrste maslinovog ulja
Ekstra djevičansko maslinovo ulje se dobija hladnim presanjem dobrih, neoštećenih maslina na 40 stepeni, tako da se sačuvaju vitamini. To je čisti “sok” iz maslina. Neka od ulja se ne filtriraju, tako da su još prirodnija. Il Grezzo je jedno od najkvalitetnijih italijanskih nefiltriranih ekstra djevičanskih ulja.

Proces proizvodnje ostalih vrsta, kao što su djevičansko i maslinovo ulje, traje duže, tako da se gube vitamini i mijenja ukus. U maslinovo ulje dodaje se jedan dio ekstra djevičanskog ulja da bi mu se osigurao ukus. Od ostataka presanih maslina prave se neke druge vrste ulja, koja ne smiju nositi naziv maslinovo.

Na pravim maslinovim uljima mora stajati zemlja porijekla maslina. Ako zemlja nije navedena, rizikujete da kupite ulje pravljeno miješanjem najlošijih, oštećenih maslina iz više zemalja ili regiona, što utiče na ukus.

Kapljice zdravlja
Poznato je da maslinovo ulje snižava holesterol u krvi i krvni pritisak.

Prženje na ulju – da ili ne?
Dugo se smatra da hrana pržena na ulju prouzrokuje srčana oboljenja, ali istraživanja rađena na području Španije, gdje ljudi tradicionalno jedu hranu pripremanu na maslinovom ili suncokretovom ulju, pokazala su da pržena hrana nije u vezi sa srčanim oboljenjima.

Pržiti na ulju, ako je ulje maslinovo, nije se pokazalo štetnim, naravno ako se ulje koristi jednom, a ne više puta. Međutim, ne smije se zaboraviti da je pržena hrana jako kalorična, jer upija masnoću tokom pripreme i da prekomjerno i dugoročno konzumiranje pržene hrane dovodi do gojaznosti i narušavanja zdravlja. Znači, kratko prženje na maloj količini nekorištenog maslinovog ulja i ne prečesto.

Za početnike u korištenju maslinovog ulja dobro je držati se nekih savjeta, kao što su:

– Potrebno je isprobati više različitih ulja i odabrati ukus koji se vama najviše dopada.
– Koristiti maslinovo ulje u početku za kuhanje, a kasnije za salate. Na salati ulje ima intenzivniji ukus.
– Pravilno čuvati ulje daleko od topline i svjetlosti. I najbolje ulje imaće pogrešan ukus, ako ga pogrešno čuvate.

Tekst i fotografije uz odobrenje autora preuzeti sa bloga Kuhinjskeprice.com.
Kuhinjske priče možete pratiti i na Facebooku.

(Namirnice.ba)

Related Post