Želite biti zdravi i puni energije – Ove namirnice bi trebali jesti svaki dan

Pazite na težinu, prehranu i svoje zdravlje, pa stoga ne jedete puno. Trebate raditi baš suprotno! Manje konzumirajte lošu hranu, a uvedite u vaš meni korisne namirnice. One će vam dati sitost, i mnogo bolje zdravlje, a što je najbitnije, nećte više misliti na nezdravu hranu, koju ste prije svakodnevno unosili.

Evo liste namirnica koje bi se na vašem jelovniku trebale naći svakoga dana. Veliki je plus i to što nisu preveliko opterećenje za sve skromniji kućni budžet.

1. Lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće, poput blitve ili kelja, ima puno hranjivih tvari, kao što su folna kiselina, vitamini A i C. Samo jedna šoljica tamnozelenog lisnatog povrća može spriječiti pojavu dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Stoga, navalite na ovo prehrambeno čudo

2. Jabuke
“Jabuka na vrata, bolest kroz prozor”, kao što se u narodu kaže. Jabuke sadrže i probavljiva i neprobavljiva vlakna, zbog čega ne samo da su zasitne, nego i imaju dvostruki učinak na snižavanje nivoa holesterola. Neki doktori preporučuju sok od jabuke nakon masnijeg obroka kako biste smanjili negativne efekte takve hrane na organizam.

3. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi, poput badema, indijskog oraščića ili oraha su bogati prirodnim vlaknima. Vlakna usporavaju probavni proces, te drže pod kontrolom osjećaj gladi.

4. Luk
Redovno konzumiranje luka može smanjiti simptome astme i smanjiti rizik od pojave raka želuca. Dodajte ga u supu ili povrće i zapamtite – što je jači okus luka, to je veća njegova zdravstvena korist.

5. Žtarice
Rafinirane žitarice, poput bijele riže i tjestenine, gube čak 90 posto prehrambenih vrijednosti. Ako vam ni to nije dovoljno da posegnete za smeđom rižom, nedavna je studija pokazala da prehrana bogata integralnim žitaricama utječe i na izgled trbuha. Konzumacijom integralnih žitarica smanjit će vam se trbuh.

6. Jogurt
Jogurt kao dio dnevne prehrane može poboljšati probavu. Pobrinite se da koristite onaj sa zdravim probioticima, dok će jogurt obogaćen vitaminom D spriječiti pojavu osteoporoze.

(Namirnice.ba)

Related Post