OJAČAJTE IMUNITET I ODBRANITE SE OD SVIH BAKTERIJA I VIRUSA

Bliže nam se tmurni, kišoviti i hladni dani, a naš organizam nekako počinje da klone vanjskim uticajima. Već nakoliko dana kašljete, kišete i osjećate laganu malaksalost i koljena vam klecaju, već pri malo manjem naporu… Da vam se ne bi desilo da se već sada prehladite i završite u krevetu, ove tri namirnice, idealne su za jačanje vašeg imuniteta, i odbranu vašeg organizma od raznih bakterija i virusa. Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od pomoći i da ćete na vrijeme uspijeti pripremiti vaš organizam za malo hladnije dane.

Jogurt
Probiotici ili ‘korisne bakterije’ koji se nalaze u jogurtima, su zapravo zdrave bakterije koje zaustavljaju umnožavanje tzv. ‘loših’,  patogenih bakterija i sprječavaju njihovo djelovanje. Mnogi navode da su crijeva čovjekov najveći organ imunološkog sistema koji ima presudnu ulogu u stečenom imunitetu. Jačajući imunološki sistem, probiotici ublažavaju ili potpuno uklanjaju simptome alergije.

Bijeli luk
Koliko ste puta do sada čuli koliko je ova namirnica zdrava? Svjež bijeli luk sadrži alicin, sastojak koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo, tj. deluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Dokazano je da oni koji ga redovno konzumiraju imaju znatno manje šanse da dobiju gripu ili prehladu. Dodajite ga u obroke nekoliko puta u sedmici.

Pileća supa
Piletina sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa prilikom kuhanja supe. Ona je slična acetilcisteinu u medikamentima, jer razlaže sluz i olakšava disanje tokom prehlade odnosno smanjuje zapušenost nosa. Inače, udisanjepare vruće pileće supe je efikasnije nego inhalacija običnom vodenom parom. Dakle, mame su (opet) bile upravu!

(S.A./Namirnice.ba/organicfacts.net)