Dobra je za mršavljenje, imunitet, mišiće, kožu, metabolizam, čak nas čini i sretnijim

Kao što je opće poznato, ona je izvor života, čini više od pola našeg organizma. Nismo ni svjesni koliko je zdrava po nas i kolike su njene kvalitete. Pomaže nam u mršavljenju, rješava iritantnu kožu, jača naš imunitet, glavobolju, čak nas, vjerovali, ili ne, čini sretnim. Vjerovatno ste osjetili da vam se često i ne traži baš voda, a to se dešava kada počnemo malo da starimo, jer se tada smanjuje naše osjetilo za žeđ. U tom periodu, ne shvatamo koliko je našem organizmu potrebna voda. Donosimo vam 10 blagodati vode, koje nam mogu promjeniti zdravlje i život na bolje.

Preporuka stručnjaka je 6 do 8 čaša vode svaki dan, ali nedavna studija pokazuje, da bi sad trebali uzimati malo više. I to, žene 10, a muškarci 12 čaša dnevnog unosa tekućine. Kofein, alkohol i diuretici će ubrzati gubitak tekućine u organizmu, stoga slobodno možete uzeti još koju čašu više.

1. Pomaže u mršvaljenju
Dokazano je da voda gasi apetit. Osim toga, ukoliko ne pijete dovoljno vode, a na dijeti ste, znajte da je tijelu mnogo teže razbijati masne ćelije kojih se tako jako želite riješiti.

2. Dobra za metabolizam
Stručnjaci savjetuju da vodu pijete polako i da je mućkate u ustima dok je ispijate. Istraživanja su pokazala da ako pijete pola litra vode kroz 30-40 minuta povećat ćete brzinu sagorjevanja kalorija čak za 30%!

3. Dobra za mišiće
Voda je gorivo za mišiće, tako da je jako važno piti je prije vježbanja, a umjereno, sporo i s velikom pažnjom tokom i poslije vježbanja.

4. Pomlađuje kožu
Nedavna istraživanja dokazala su da je voda odličan saveznik u borbi protiv suhe kože, ali i u istjerivanju toksina i bakterija iz tijela. Voda je  najvažniji element za cjelovitost ćelija. Želite da vaša koža bude zdrava i nježna, pijte vodu!

5. Rješava glavobolju
Prije nego posegnete za tabletom, probajte sa čašom vode. Dehidratacija je jedan od najčešćih uzročnika glavobolje. Održavanjem pravilnog unosa vode trebali bi se riješiti mnogih vrsta glavobolja.

6. Povećava produktivnost
Voda je dobra za vaš mozak i pomoći će vam da ostanete fokusirani i skoncentrisani na zadatak. Isto kao što auto može ići dalje sa više goriva, tako se i vaša produktivnost povećava unosom vode.

7. Popravlja imunitet
Ispijanjem vode pomažete tijelu da se bori protiv gripe i prehlade, a tako sprječavate i taloženje soli u bubrezima koja formira bubrežni kamenac. Voda je dobra za krv, što znači da će bukvalno svaki dio vašeg tijela biti zahvalan, od vitalnih organa do kostiju.

8. Pomaže u probavi
Voda pomaže u izbacivanju toksina i otpada iz vašeg tijela tako što pospješuje rad crijeva. Voda također smekšava stolicu.

9. Podiže energiju
Sljedeći put kada osjetite tokom dana kako vam energija lagano nestaje, umjesto čokoladne porcije popijte nekoliko čaša vode. Brzo ćete osjetiti kako energija teče vašim tijelom. Čak i najmanji postotak dehidracije znatno smanjuje energiju.

10. Zbog vode smo sretniji
I za kraj, voda raznosi hranu u našem sistemu i prenosi hranjive sastojke do različitih mjesta u tijelu, ali i hormona koji oslobađaju endorfin zbog kojih se osjećamo sretno.

(Namirnice.ba)

Related Post