Ove biljke trebate uzgajati u svome domu, jer su izuzetno ljekovite

Donosimo vam listu biljaka koje bi trebli uzgajati u svome domu, zbog njihovog izrazito ljekovitog djelovanja na naše zdravlje.

Biljke veoma lako možemo uzgajati u svome domu. Ne treba vam puno prostora, a uvijek ćete ih imati svježe za jelo ili piće koje pripremate. Prednost je i što ćete proći jeftinije.
Bosiljak
Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja koja moćno djeluju kao antioksidant, protivupalno i antibakterijski. Bosiljak je takođe dobar izvor željeza i vitamina A. Dodajite ga salatama.

Kadulja
Kadulja pozitivno djeluje kod upala i mikroba, a ima i pozitivan učinak na hipertenziju i diabetes. Pomaže u čišćenju krvi, pa čak i u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Kiselica
Ova biljka je fantastična za svakoga ko se liječi od raka. Ima diuretsko svojstvo i može se koristiti da odstrani višak tečnosti iz organizma, te da ojača urinarni trakt i bubrege. Listovi su jako bogati vitaminom C. Listovi veličine zalogaja su odlični za dodatak salatama jer daju kiselkast okus kao limun, ali ih možete dodati i supama i sosovima. Za uzgoj kiselice potrebna je vlažna, ali dobro isušena blagokisela zemlja. Raste na mjestima sa malo sunca i djelimično u sjeni. Na toplom se neće dobro razviti i rasti.

Korijander
Korijander pomaže jetri u procesu čišćenja organizma od teških metala. Možete ga dodavati u salate, sokove i smutije.

Zdravac, živa trava, kačja trava, krvnica, pastirska iglica
Krvnica djeluje tako što ojačava imunitet i mogućnost regeneracije organizma. Ima jedinstvenu mogućnost oksidacije ćelija što je čini još jednom od biljaka odličnih u liječenju od karcinoma. Pripremajte ovu biljku kao čaj od svježeg bilja.

Melisa, matičnjak
Odličan je dodatak salatama. Ova biljka smanjuje nervnu napetost i anskioznost, poboljšava san i ubrzava proces izlječenja prehlada.

Peršun
Peršun je odličan za poboljšanje imuniteta, pomaže u oslobađanju viška tečnosti u organizmu, liječi nervni sistem i kosti. Takođe efikasno odstranjuje zadah iz usta.

Ruzmarin
Ruzmarin sadrži dvije kiseline koje su dobri antioksidansi i djeluju prtivupalno. Bogat je vitaminom E. Dodavanjem ruzmarina u gotovo jelo, smanjit ćete kancerrogene (supstance koje direktno utičnu na razvoje tumora) . Ruzmarin je višegodišnja biljka, pa mu odgovara suho zemljište.

Menta, nana
Ovo je veoma mnogostrana biljka. Koristiti se može u salatama, smutijima, sokovima, desertima itd. Nana je odlična za probavu i kao osvježivač daha. Ona munjevito brzo raste, pa je uvijek odvojite od ostalih biljaka koje uzgajate.

Majčina dušica
Sadrži vitamine A, B, C, a od minerala kalcij, kalij, magnezij i željezo. Veoma moćno djeluje na probavni sistem. Odličan je čaj od ove biljke.

(S.K./Namirnice.ba)

Related Post