UPOZORENJE!!! NIKADA SVOJOJ DJECI USTA NEMOJTE ČISTITI VLAŽNIM MARAMICAMA

Naš svakodnevni tempo života sve je brži, a vlažne maramice ponekad nam dođu kao najbolji prijatelj. U ljetnim danima, idelane su nam da se malo osvježimo, te sklonimo znoj uzrokovan velikim ljetnim vrućinama, krenemo u toalet, opet vlažne maramice, prospemo nešto, opet one stupaju na snagu. Ukoliko imate manje dijete, također su veliki spas ako su pri ruci, kada se naše dijete umrlja jedući nešto ili prospe po namještaju. Upotreba vlažnih maramica, naprosto nije više trend, već zaista svakodnevna potreba u našim užurbanim životima.

Međutim, nedavno je televizijska kuća NBC sprovela jedno istraživanje u kojem je utvrđeno, kako ove maramice nisu baš toliko zdrave po dječju kožu koliko su korisne za svakodnevne poslove koje obavljamo.

Naime, istraživanje koje je sprovedeno, pokazalo je kako je poslije upotrebe ovih maramica dječija koža jako nadražena i crvena, pa čak i jako bolna. Doktorica Wu Chang sa medicinkog fakulteta, koja je sprovodila studiju, utvrdila je kako djeca imaju šest različitih reakcija na maramice.

Utrđeno je kako vlažne maramice sadrže hemijsku supstancu, koja nažalost uzrokuje jaku iritaciju na dječijij koži. Usljed prnađene supstance mnogi proizvođači su povukli svoje proizvode s tržišta.

Roditelje još jednom upozoravamo da izbjegavaju upotrebu vlažnih maramica kada žele očistiti dječje rukice, lice ili neki drugi dio kože, da ne bi došlo do bolne iritacije kod vašeg djeteta. Ukoliko nemate izbora, nastojte da što manje i rjeđe vaše djete dolazi u kontakt s ovim maramicama.

Uvijek obavezno pratite deklaracije na maramicama, kako bi vaše dijete bilo sigurno, i naravno upozorite i ostale roditelje koji imaju također mlađu djecu.

(kockica.org / senzacija.co.ba)

Related Post