OVA NAMIRNICA BILA JE ZABRANJENA “OBIČNOM” NARODU

Tokom vladavine kineskih careva, ova namirnica uzgajala se u jako malim količina, jer je isključivo bila namjenjena  vladarima, dok je običnom narodu bila strogo zabranjena. No, nakon toliko godina, danas je ova biljka dostupna apsolutno svima.

Ova namirnica, jako je dobra za naše zdravlje, a nabrojat ćemo vam samo neke njene efekte. Poboljšat će vam pamćenje, smanjuje rizik od stčanog udara, štiti jetru, čuva i poboljšava zdravlje očiju, štiti također od dijabetesa, te je iznimno bogaata nutrijentima.

Naime, sve to možemo dobiti iz jedne namirnice, crnog pirinča.

Samo polja đaoljice sadrži 160 kalorija i fitunutrijenta, a ujedno je iznimno bogat, bakrom, željezom, bejlančevinama, te vlaknima. Gledajući ostale vrste pirinča, crni je uisitinu najbogatijiantioksidansima. Crni pirinč, sadrži čak šest puta više antioksidanata, za razliku od ostalih vrtsta, a ujedno sadrži i dvostruku vrijednost vlakana. Pola šolje crnog kuhanog pirinča, sadrži pet grama bjelančevina. Pored svega nabrojanog, crni pirinč je odličan za osobe oboljele od celijakije, jer u sebi ne sadrži gluten. Osim svega toga, ukoliko imate probavnih problema, crni pirinč će to riješiti i pomoći vam.

Crni pirinč, iznimno je bogat vitaminom E, te jedan od antioksidanata koje crni pirinč ima u sebi, zaslužni su za čuvanju ćelije očiju od djelovanja slobodnih radikala, a time sprečavaju bolesti očiju i razvoj katarakte.

Odličan je i za jetru, jer pomaže organizmu u čišćenju od toksina i sprečava mašćenje vaše jetre. Vlakna iz crnog pirinča, vezuju se za toksine, te ih na taj način izbacuju iz organizma. U slučaju da želite izgubiti par kilograma, crni pirinč je idealan za vas.

Za izgled ovog pirinča, odnosno crnog, zaslužan je antocijanin, koji je izuzetno jak antioksidant. Rastvarajući se u vodi, sprečava nastajanje masnih naslaga u arterijama, te samim time sprečava nastanak srčanog udara. Antioksidnasi, koje posjeduje crni pirinč, smanjuju nivo holesterola u organizmu, bolje nego bilo koja druga namirnica. tTakođer štite od slobodnih radikala i upalnihprocesa.

Crni pirinč, odličan je i za pamćenje takožer, zbog velike količine antioskidansa koje sadrži u sebi, te tako utiče na moždane funkcije. Pored boljeg pamćenja,učenja i koncentracije, utiče na smanjenje starenja mozga, zbog antocijanina.

Sadrži vlakna, koja znatno usporavaju apsorpciju glukoze, tako da sprečava nagli poras šećerau krvi. Preporučuje se svim osobama koje imaju dijabetes i problem sa gojaznosti, da u svoju prehranu ubace CRNI PIRINČ.

BIJELI PIRINČ, upravo djeluje suprotno, tako da on povećava rizik od dijabetesa.

(balkanspress.com / mondo.rs)

Related Post