Otkrivamo vam tajni sastojak za pravljenje prave NUTELLE :))

Svi uživamo u čarima nutelle, najpopularnijim čokoladnim namazom na svijetu. Internetom kruže razni recepti za nutellu, ali mi vam donosimo onaj pravi :)). Tajni sastojak nutelle je u dodavanju kvalitetnih sastojaka, poput kokosovog ulja i način na koji se pripremaju lješnjaci, jer su baš oni jedan od glavnih sastojaka za originalnu nutellu :))

Sastojci potrebni:
1. 280 grama lješnjaka – oguljenih i pečenih
2. 4 kašike kakaa
3. 150 grama šećera u prahu
4. 1/4 kašičice kuhinjske soli
5. 3/4 kašičice vanilija ekstrakta
6. 4 kašike kokosovog ulja

Kako pripremiti lješnjake?

U pola litra ključale vode dodate oko 2-3 kašike sode bikarbone. Formiraće se pjena. U vodu istresite lješnjake i pustite neka se kuhaju oko 3 minute. Ako voda potamni, ne brinite, i treba. Dok se lješnjaci kuhaju, pripremite posudu sa ledeno hladnom vodom, po mogućnosti vodu sa kockicama leda.

Kašikom odvadite nekoliko lješnjaka iz ključale vode i dodajte u ledenu vodu. Kožicu bi prstima trebali odstraniti lako, a ako to nije slučaj, vratite lješnjake u ključalu vodu još minutu do dvije. Ponovite test sa par lješnjaka ponovo, i ako uspije – ogulite sve lješnjake. Nakon guljenja trebate ih dobro posušiti, a potom ispeći na 170 stepeni oko 10-15 minuta.

Oguljene i pečene lješnjake stavite u mašinicu za mljevenje ili sjecka i sameljite dok ne budu nalik kremastoj smjesi otprilike neke 3 minute. Nakon toga dodajte i ostale sastojke i miksajte dok se sve dobro ne sjedini. Istresite u teglu, dobro zatvorite i stavite u frižider oko pola sata. Rok trajanja je oko 2 sedmice, ali s obzirom da u poslastici nema mliječnih proizvoda, mogao bi biti i duži.

(Prevod i adaptacija: Namirnice.ba / magazin.ba)

Related Post