OVE DAME MUŠKARCI NAJVIŠE VOLE

Muškarcima su žene s užim strukom fizički privlačnije, što su pokazala i ranija istraživanja. Naučnici su utvrdili da je uzrok tome evolucijske prirode, jer smo “programirani” da gojaznije ljude povezujemo s većim rizikom od zdravstvenih oboljenja.

Kako bi pronašli povezanost između ženskog struka, seksualne privlačnosti i opšteg seksualnog zadovoljstva njihovih partnera, škotski naučnici sproveli su istraživanje u kom je učestvovalo 700 muškaraca između 35 i 65 godina.

Zaključeno je da su najmanje seksualnih problema imali oni koji su bili mlađi, imali su mlađe partnerke koje su imale uži struk, a bili su i seksualno zadovoljniji. Stuart Brody, profesor psihologije i vođa istraživačkog tima kaže da je značajno što su žene sa užim strukom smatrane privlačnijim u svim mjerenjima seksualnih funkcija, nezavisno od starosti oba partnera. Postoje dva moguća razloga zašto su žene sa uskim strukom privlačnije muškarcima.

Prvi je da salo na stomaku kod samih žena smanjuje seksualnu želju na hormonskom nivou, a drugi je što su muškarcima vitkije žene jednostavno privlačnije.

– Najzanimljivije objašnjenje je što su mršavije žene u prosjeku muškarcima seksualno privlačnije, što rezultira češćim seksom, jačim erekcijama i većim zadovoljstvom. To ne čudi s obzirom na pritisak evolucione selekcije, jer se akumulacija viška masnoće, pogotovo oko stomaka, povezuje sa povećanim rizikom od metaboličkih, srčanih i malignih bolesti, objašnjavaju naučnici.

Oni su istakli i da je obim struka često bolji pokazatelj zdravlja od indeksa tjelesne mase, naročito kad su u pitanju srčane bolesti kod žena. Ali nisu samo žene te koje moraju da vode računa o obimu struka. I muškarci moraju da paze, jer kako su naučnici primijetili, što je obim struka muškarca veći, manji je nivo seksualnog zadovoljstva.

(zena.rs / cosmopolitan.hr / readmeindia.com / avaz.ba)

Related Post