Dječak zbog vakcine izgubio moć govora

Bračni par Jelena i Ljubinko Mijatov, iz Svica, odbija da vakciniše svoju djecu, iako je sanitarna inspekcija izdala naredbu za vakcinaciju. Glavni razlog zbog kojeg odbijaju vakcinaciju, navode kako je kod njihovog sina nastupio izuzetno težak poremećaj, upravo nakon vakcinacije. Naime, kod njihovog sedmogodišnjeg sina utvrđena je disfazija, odnosno ima nedovoljno razvijen govor za svoj uzrast.

Ljekari ne navode uzrok ovog poremećaja, ali su roditelju ubijeđeni da je sve nastupilo, upravo nakon što je njihov sin Miloš sa svojih godinu i pol dobio MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola u zaušaka.

“Prije nego što mu je dijagnosticirana disfazija, normalno je pričao, recitovao pjesmice, i radio razne imitacije da bi nakon vakcinacije, izgubio mogućnost govora. Dječak je zaboravio sve. Prije 2-3 godine ponovo mi je rekao mama. Vodili smo ga raznim ljekarima, ali su svi tvrdili, kako je on zapravo lijen, i ne želi da priča. Moj, majčin instinkt, govorio mi je da nešto nije uredu, i da sve ovo nema nikakve veze sa lijenosti. Nekoliko dana prije njegovog rođendana odveli smo ga na jednu kliniku u Beograd, gdje su nam rekli kako njegov poremećaj nije uopšte urođen, već stečen, zbog drugih razloga. Kada su nam rekli da nije urođeno, već stečeno, i da njihov sin ima disfaziju, nastojali smo se prisjetiti, kako je do svega toga došlo. Naš sin se ničega nije plašio, a i naši odnosi u porodici, su normalni, i zaista puni ljubavi”, govori Jelena.

Saznanje koje je potkrijepilo njihovu sumnju i uzrok poremećaja njihovog djeteta je to da vakcina kao konzervans upravo sadrži živu.

“Ovaj otrovni metal, koji se nalazi u vakcini, može da se zadrži u mozgu upravo gdje se nalazi centar za govor. MMR vakcina takožer može biti uzrok i autizma, čiji su simptomi jako slični dosfaziji. Naš Miloš, trenutno se čisti od ovog jako opasnog otrova, kod doktorke koja se bavi liječnjem homeoterapijom. Naš sin, ima sedam godina, ali nažalost on još nije krenuo u školu, jer nije mogao da se socijalizuje i uklopi, a naravno jedan od največih uzorka je i taj što nema dovoljan fond riječi”, govori majka Jelena.

Ona i suprug su takođe odbili da njihova ćerka Marija prošle školske godine, kao učenica šestog razreda, bude vakcinisana protiv hepatitisa B. Pored negativnog iskustva sa cijepljenjem mlađeg djeteta, kao argument su istakli i da kao pravoslavni hrišćani ne prihvataju vakcinu zato što se u njoj nalaze organska jedinjenja dobijena iz ljudskog fetusa.

“Pozvali smo se na Zakon o pravima pacijenata da možemo slobodno da odlučujemo o svemu što se tiče djetetovog života i zdravlja, kao i na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji nam omogućava izbor medicinskih procedura. Sanitarna inspekcija pokrajinskog sekretarijata odbila je našu žalbu, uz prijetnju da ćemo biti kažnjeni sa 20.000 do 50.000 dinara. To nećemo platiti, po cijenu da odemo u zatvor. Kakva je to briga države o zdravlju, ako platiš kaznu i miran si. Zar toliko košta dječiji život”, ogorčena je majka Jelena.

Otpor zbog dezinformacija

Dr. Žarko Ševin, direktor Doma zdravlja u Kuli, koji obuhvata i ambulantu u Sivcu, ističe da je vakcinacija djece obavezna prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Za protivnike vakcine ona bi bila prihvatljiva samo kad bi bila potpuno bez rizika, koji se, međutim ne može isključiti kod primjene bilo kog lijeka. Smatram da je otpor prema vakcinaciji uslovljen dezinformacijama u medijima i aferama prethodnih godina u vezi sa svinjskim gripom”, kaže dr Ševin.

 

Izvor: Novosti / yumama.com / Foto: srbijapress.com