OVA HRANA JE IZNIMNO BOGATA PROTEINIMA

Ovih 5 namirnica dobro će doći svima koji jednostavno žele zdravo da se hrane, ali i onima koji se bave sportom, koji iziskuje snagu, brzinu i izdržljivost.

Čiste proteine teže je pronaći u hrani nego što možda mislite. Pesticidi, teški metali i antibiotici prečesti su sudionici u ‘stvaranju hrane’ za široku potrošnju. Čućete mnogo puta za neku hranu da je izvor proteina ali da li je i kakvog je opšteg stanja takva hrana je druga priča. Znamo, tako nam je kako nam je, ali ako vas interesuju gdje i u kakvoj hrani tražiti najčišće proteine, nastavite čitati.

Plus mali predgovor: Prije nekoliko mjeseci jedan čitalac nas je zvao i malo porazgovarao na temu maslinovog ulja. Iako to ulje nije tema ove priče ono što je rekao bit je onoga što ćete pročitati u nastavku – bolje platite 20 KM za pola ili manje od pola litra maslinovog ulja, ali extrakvalitetnog, nego 10 KM za litar nikakvog. Ako već trošite (a morate trošiti) trošite na pravi način. Potrudite se. Platite više, ali dobite isto (količinski) ali mnogo bolje ili platite jeftinije, ali uzmite manje – ali dosta, dosta kvalitetnije. Druga opcija je bolja jer ćete definitivno više i cijeniti namirnice koje kupujete.

Bademi
Počnimo lagano – sa bademima, jer je ovaj zdravi orašasti plod jako protuupalno sredstvo, a puni su zdravih masnoća, vlakana i proteina. Prvi savjet: Za bolju probavu potopite ih u vodu preko noći i skinite kožicu. Preskačemo sa badema na divlju ribu. Svi će vam reći da je riba zdrava i neće vas slagati, ali postoji ogromna razlika između divlje i ribe uzgajane na farmi.

Divlja riba
Riblje meso sadrži čiste proteine. Divlja je, pretpostavljate, mnogo zdravija u odnosu na uzgojenu: dokazano je da uzgajana nema dovoljno omega-3 masnih kiselina, da ima nepoželjnih antibiotika, da je često bolesna … Vjerovatno je i ne jedete tako često, a trebali biste (bismo) je jesti barem jednom sedmično. Zato, sljedeći put zamolite komšiju, prijatelja, poznanika ribara da vam ‘ubere’ jednu iz čiste rijeke. Platite mu barem isto koliko plaćate onu iz prodavnica – 100% bolje investiran novac.

Domaća jaja
Ali od pravog domaćina. Šta to znači? U kakvim uslovima žive koke – mnogo, mnogo, mnogo znači. Nije to ništa novo i znamo da već mislite ‘Kako da znam ko i kako uzgaja koke?’. Teško, priznajemo. Ali, istina je istina – jaja su izvor najčistijih proteina, ali koke koje ih nose moraju se kretati, živjeti na čistom prostoru i zraku, ne bi trebale biti zatvorene u malom prostoru i čak bi trebale često trčkarati po avliji. (Da, da!) Takva jaja puna su zdravih proteina, ali i folne kiseline, vitamina B12, vitamina E, tiamina, riboflavina, fosfora … Sve ovo i još mnogo drugih zdravih nutrijenata i antioksidanata sadrži upravo žumance.

Domaće pileće meso
Sve što važi za kvalitet domaćih jaja, važi i za domaće pileće meso. Ovo meso sadrži mnogo esencijalnih amino kiselina, ali pilići trebaju biti uzgajani u humanim i normalnim uslovima, hranjeni kvalitetno pravom hranom i, jako bitno, moraju često biti vani – na suncu.

Goveđe i teleće meso
Pogađajte napomenu – goveda moraju biti uzgajana također u humanim uslovima, moraju često da pasu travu i da im je to primarno jelo i to na otvorenom i čistom zraku. Ovo (odnosno ovakvo meso) osim čistih proteina sadrži i mnogo cinka, željeza i aminokiselina, ali mnogo je ukusnije.

(A.S./Namirnice.ba)

Related Post