NAJLJEKOVITIJA BILJKA NA PLANETI STOJI SA SVIH STRANA A MI JE NE KORISTIMO

Spada u najljekovitije biljke našeg planeta. Drevni grčki doktori su je koristili sa liječe niz bolesti, poput groznice, neredovne menstruacije, krvarenja, mokraćnog kamenca…

Latinski naziv ove biljke je “Salvia officinalis” – što znači spastiti, odnosno liječiti.

Mnogi kraljevi su ovu biljku imali u izobilju u svojim vrtovima, upravo zbog svoje ljekovitosti, a čak su je mnogi smatrali i svetom biljkom.

Kadulja pospješuje izlučivanje sluzi iz disajnih organa i želuca, te čisti našu krv, tako da se bolenisku ponovo vraća apetit.

Osobe koje imaju šećernu bolest, preporučuje se da uziamju kadulju i stolisnik u jednakim omjerima.

Kadulja liječi također i upalu crijeva, jetre, želuca, mokraćnih kanala i žući.

Kada imamo problema sa grlom, krajnicima i upalu sluznice, preporučujemo vam da napravite čaj od kadulje i njime ispirete vaše grlo (grgljanje).

Odlična je za liječenje gihta i reumatizma, te nervni sistem. Preporučuje se čaj od kadulje majkama koje doje djecu, a otklonit će i mogućnost od mogućeg pobačaja.

Svakodnevnim konzumiranjem čaja od kadulje, jačamo naš cijeli organizam, te se štitimo od mogućeg moždanog udara. Jedna je od rijetkih biljaka koja uz lavandu pomaže kod noćnog znojenja. Ovom biljkom izliječit ćete i grčeve, bolesti leđne moždine, probleme sa žlijezdama, drhtanje udova, za liječenj prethodno navedenih oboljenja, doboljno vam je da dnevno uzmete samo dvije šoljice ovog čaja.

U slučaju da imate problema sa jetrom i često vam je nadimana ili oštećena, koristite čaj od kadulje, jer će vam ona regulisati sva oštećena jetre.

Poboljšat će vam apetit, otklonit proliv i sve crijevne smetnje, a ukoliko vas ujede neki insket, slobodno uzmite kaduljino lišće, smrvite ga i stavite na mjesto uboda.

Njen čaj preporučujemo i kod upale krajnika, desni, bolova u vratu, upale ždrijela i kompletne usne šupljine. U slučaju da vam zubi krvare ili se klimaju, imate čirreve na zubnom mesu ili paradentozu, grgljajte čaj od kadulje ili stavite tampone od vate natopljene kaduljom na oboljela mjesta.

PRIPREMA ČAJA OD KADULJE:

UZMITE DVIJE SUPENE KAŠIKICE KADULJE I UBACITE U PROKLJUČAKU VODU (2dcl VODE), A ZATIM OSTAVITE 2-3 MINUTE DA VODA NASTAVI KLJUČATI.

OSTAVITE DA ODSTOJI 10 MINUTA I VAŠ ČAJ JE SPREMAN ZA KONZUMIRANJE.

ČAJ OD KADULJA JE MALO JAČEG OKUSA, TAČNIJE GORAK JE, ALI NEMOJTE DOZVLITI DA VAS TO SPRIJEČI I ODBIJE. PIJTE JU SVAKI DAN PO NEKOLIKO PUTA, I UVJERIT ĆETE SE U NJENE JAKO DOBRE I LJEKOVITE STRANE.

(lijekizprirode.com /dnevno.rs / senaklub.hr / profimedia)

Related Post