Zdrava i korisna biljka – Topi suvišne kilograme, mijenja šećer, nema kalorija

Izuzetno zdrava i korisna biljka, koja će zadovoljiti sve naše potrbe za šećerom i slatkišima, a nema kalorija. Uzmemo li je, zapanjit ćemo se koliko je korisna i kada su u pitanju suvišni kilogrami, jer i njih topi jako brzo.

Stevija ne razgrađuje i ne skladišti u organizmu kao pričuvni izvor energije, zadovoljava potrebu za slatkim. Istraživanja pokazuju da slatki glikozidi utječu na osovinu hipotalamus – želudac, što blokira osjećaj gladi na samom početku, u središnjem živčanom sistemu.

Taj se efekat postiže uzimanjem 15 kapi ekstrakta dvadeset minuta prije jela. Za razliku od saharoze, ekstrakt stevije ne samo da nije štetan za zdravlje, već je i ljekovit. Ta bi biljka mogla postati spasonosna za oboljele od dijabetesa tipa 2, jer se bez straha može upotrebljavati kao sladilo s obzirom na to da ne povisuje nivo šećera u krvi i potiče izlučivanje inzulina.

Osim toga, stevija djeluje protiv drugih čestih bolesti današnjice – povišenog krvnog pritiska, osteoporoze, pretilosti, infekcije gljivicom Candidom albicanis i povišenog nivoa holesterola u krvi. Stevija (lat. Stevia rebaudiana) je višegodišnja grmolika biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Može narasti do visine jednog metra, uspijeva čak i u siromašnom tlu i donosi bogat prinos nekoliko puta godišnje.

(Namirnice.ba)

Related Post