NEKA VAŠE SRCE KUCA ZDRAVIM RITMOM

Srčana oboljenja, često budu genteski naslijeđena, ali to ne znači da se ne mogu spriječiti. Na njih možemo uticati, i ne dozvoliti da do toga dođe. Zdrava prehrana, i zdrav život, itekako mogu uticati na naše zdravlje. Kako hrana može uticati na naše zdravlje, tako i određeni napitci koje svakodnevno unosimo u naš organizam mogu poprilično uticati na naše srce. Vjerovatno vas zanima koji su to napitci koji su toliko zdravi po naše srce, no jedan od prvih koji se nalazi na našoj listi je kafa koju svakodnenvno unosimo, ali naravno i snjom treba biti oprezan i ne trebamo pretjerivati…Više o svakom napitku pojedinačno pročitajte u nastavku našeg teksta.

Kafa
Možda vas iznenadi činjenica da kafa ima veću antioksidativnu aktivnost nego kakao ili čaj. Umjereno konzumiranje kafe omogućava ispoljavanje zaštitnog efekta koji kafa ima na srce i smanjiće rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja, a ono utiče i na smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Istraživanje sprovedeno na 83.000 žena pokazalo je da žene koje konzumiraju 2 šoljice kafe dnevno imaju 20% manji rizik od oboljevanja od moždanog udara u odnosu na one koje ne piju kafu. Ukoliko, međutim, konzumirate više od 4 šoljice kafe dnevno, možda ćete imati nesanicu, osjećati se uznemireno i umorno.

Sok od nara
Antioksidativna moć nara je zaista velika. Često konzumiranje soka od nara može zaštiti vaše srce tako što će smanjiti nivo holesterola u krvi i poveća ti protok krvi do srca. Pijte ga svježeg i bez dodatnih zaslađivača, jer je tako najzdraviji i najdjelotvorniji.

Crni čaj
Moćni antioksidanti u crnom čaju unaprjeđuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije. Pijte svjež crni čaj, vruć i bez zaslađivača za njegovo najbolje dejstvo. Nekoliko šoljica ovog čudesnog napitka dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Zeleni čaj
Kao i crni čaj, zeleni čaj sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Osnovna razlika između ove dvije vrste čaja jeste da zeleni čaj nije fermentisan. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od oboljevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Voda
Dehidratacija može da doprinese izazivanju nezanemarljivog broja rizikofaktora koji su potrebni za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i fali mu tečnosti, krv je gušća, što zahtijeva da srce troši više energije da pumpa krv kroz tijelo. Hronična dehidratacija može rezultirati u hipertenziju t. povišen krvni pritisak, koja se opet poboljšava konzumiranjem vode.

Brojna istraživanja su pokazala da je znatno manji rizik od nastanka srčanih oboljenja povezan upravo sa konzumacijom veće količine vode na dnevnoj bazi. Ne postoji napitak koji bolje hidrira organizam od same vode, a to je odlično za zdravlje vašeg srca. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu svježe cijeđenim limunom i tako joj dajte aromu koja osvježava, a istovremeno i dozu antioksidanata koji su od izuzetnog značaja za zdravlje.

(namirnice.ba)

Related Post